Aromaterapi, bitkilerde bulunan uçucu yağlar kullanılarak uygulanmakta olan bir terapi yöntemi olarak adlandırılabilir. Bitkilerin özlerinin kullanıldığı ‘’Fitoterapi’’ ile iyileştirmenin bir başka koludur. Aromaterapinin geçmişi İbn-i Sinaya kadar çok eskilere dayanmaktadır ve tıbbın ilk basamaklarındandır.
Aromaterapide kullanılacak olan uçucu yağların kullanıldığı alanlar bir hayli yaygındır. Masaj, inhalasyon, kompres ve aromatik banyo uygulamalarında ve nadiren de içilerek kullanılabilmektedir. Masaj gerçekleştirilirken muhakkak sabit yağlar ile seyreltilmelidirler. Hamileler ve emziren bayanlar muhakkak doktor onayıyla uygulama yapmalıdırlar.
UÇUCU YAĞLAR
Bitkilerde bulunan ve kolayca gaz haline gelebilen bitkilerin yaşam özüdür. Bazı bitkiler korunma için geliştirdikleri çok yüksek uçucu yağ konsantresine sahiptir. Genellikle şifalı bitkiler olarak adlandırılır ve binlerce senedir vücutta savunma gücünü çoğaltmak için kullanılırlar.
Uçucu yağlar, bitkilerin tüm bölümlerinden elde edilmektedir. Çiçeklerinden elde edilen uçucu yağların vücutta etkisi daha çok sakinleştirici, uyuşturucu ve rahatlatıcı olarak bilinirken kökleri güçlendirici, meyveleri ise daha çok geliştirici ve uyarıcı olarak kullanılır.
1 ml uçucu yağ, yaklaşık 20 damla uçucu yağa eşittir. 5 ml sabit yağ içerisine konan 1-2 damla uçucu yağ, yaklaşık olarak %1’lik bir çözeltiye denk gelmektedir.
Sık Kullanılan Uçucu Yağlar
Çay Ağacı Yağı
Bitkinin yapraklarından damıtılarak elde edilebilmektedir. Anti-bakteriyeldir. Saç ve cilt bakımında iyileştirici anti-enflamatuar etkilerinden yararlanılmaktadır. Sivilcelerin üzerine bir damla damlatıldığında iyileşme gözlemlenmektedir.
Defne Yağı
Anti-bakteriyel, anti-enflamatuar, anti-spazmodik, lokal anestezik olarak kullanılıyor. Genellikle solunum yolları rahatsızlıklarında, akne ve cilt bakımında, migren, kas spazmı ve eklem ağrılarında tercih edilir.
Gül Yağı
Gül çiçeklerinden damıtılarak elde edilir. Cilt bakımında kullanılır. Anti-aging etkisi vardır. Roza hastalığında kızarıklık karşıtı olarak kullanılır. Antiviral ve antiseptiktir. Stres gidericidir. Parfümeride ve varis gibi alanlarda kullanılıyor.
Kekik Yağı
Çiçeklerinden damıtılarak elde edilebilmektedir. Antiviral, antiseptik, antibakteriyel olarak yoğunlukla kullanılıyor. Kekik yağı, iltihaplı ciltler, enfeksiyonlar, grip ve soğuk algınlığında tercih edilir. İçilmesi önerilmez. Haricen seyreltilerek hava yayılımı yoluyla kullanılması tercih edilir. Boğaz ve sırta birkaç damla sürüldüğünde öksürük ve soğuk algınlığı ile savaşmaktadır.
Lavanta Yağı
Çiçeklerinden damıtılarak elde edilebilmektedir. Kaliteli uyku destekleyici, yanmalar, yaralar, böcek sokması durumlarında sık olarak lavanta yağı tercih edilir. Yatak odasının atmosferini sakinleştirici özelliği vardır. Hava yayılımı yolu ile seyreltilerek uygulanabilir.
Nane Yaprağı Yağı
Şoklar, ağrılar, migren, spazmlar, sınav streslerinde ve ağız hijyeninde sık olarak tercih edilmektedir. Seyreltilerek hava yayılımı yolu ile kullanmak mümkündür. Nane yağı banyonun atmosferini değiştirmek için kullanmak mümkündür. Çalışma odalarında kullanıldığında zihin açıcı ve enerji verici etkisi bulunur.
Nane yağı 7 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinler için idealdir.
Okaliptus
Okaliptus yağı bitkisinin yapraklarından elde edilebilmektedir. Solunum yolu rahatsızlıklarında nefes açıcı olarak kullanılması yaygındır. Soğuk algınlığı enfeksiyonlarına karşı etki göstermektedir. Hava yayılımı yolu ile kullanılıyor.
Okaliptus yağı yalnızca yetişkinler için idealdir.
Tatlı Portakal Yağı
Portakal meyvesinin kabuklarından elde edilebilmektedir. Hazmı kolaylaştırıcı, keyif verici ve yatıştırıcı etkisi vardır. Hava yayılımı yoluyla kullanıldığında evdeki havayı temizliyor. Sindirim şikayetlerinde kısa süreli olma şartı ile birkaç damla seyreltilerek kulanılması tavsiye edilir.
Limon Kabuğu Yağı
Limon kabuğundan elde edilebilmektedir. Yağlı saçlar ve yağlı ciltlerde etki gösterir. Mide rahatzlıklıklarında ve varislerde kullanılıyor. Havayı dezenfte edici etkisi vardır. Limon kabuğu yağı kokusu keyif verir. Çalışma odalarında kullanıldığında yorgunluğu almaktadır, havayı tazelemektedir.
Ylang Ylang Yağı
Çiçek kısımlarından elde edilen yağ çeşididir. Genel kullanıldığı alanlarnda saç, cilt ve kaş bakımı öncüdür. Stres giderici olarak ve cilt bakımında kullanımı yaygındır. Ylang Ylang yağının yatıştırıcı etkisi bulunur. Hava yayılımı yoluyla de kullanmak mümkündür.
ANTİ-BAKTERİYEL YAĞ KARIŞIMLARI
Malzemeler;
1 damla kekik uçucu yağı
1 damla karanfil uçucu yağı
1 damla çay ağacı uçucu yağı
1 damla günlük uçucu yağı
1 damla lavanta uçucu yağı
5 ml Hindistan cevizi sabit yağı
Hazırlanışı ve Kullanımı:
Yağları küçük bir kapta karıştırınız. Hazırladığınız bu karışımı karnınıza ya da enfekte olmuş bölgeye sürebilirsiniz. Anti-biyotik etkisi vardır. Günde 2 kez uygulanabilir. Ciltte bir tahriş görülürse kullanmayı bırakmalısınız.
Malzemeler;
5-6 damla limon kabuğu uçucu yağı
3-4 damla okaliptus uçucu yağı
1-2 damla nane uçucu yağı
1- 2 damla kekik uçucu yağı
Hazırlanışı ve Kullanımı;
Buhurdanlık ve difüzör gibi hava yayıcı ile kullanarak yayılan kokuyu günde 2 defa dahil olmak üzere 15 kez soluyarak uygulanabilir.
Dilerseniz içerisine sabit yağlardan olan hindistan cevizi yağı ile karıştırarak göğüs ve sırt bölgesine sürebilirsiniz.
BEBEKLER İÇİN MASAJ YAĞI
Malzemeler;
1 damla tıbbi lavanta uçucu yağı
10 ml badem sabit yağı
Hazırlanışı ve Kullanımı;
Bu yağları karıştırarak bebeklerin ayaklarının altına, boyunlarına ve kulaklarının arkasına masaj yaparak sürülebilir.
ÇOCUKLAR İÇİN MASAJ YAĞI
Malzemeler;
3 damla lavanta uçucu yağı
1- 2 damla limon kabuğu uçucu yağı
Hazırlanışı ve Kullanımı;
Bu karışım nemli pamuklu bir kumaşa damlatılarak çocukların alnına kompress yapılabilir. ya da Hindistan cevizi yağı ilave edilerek ayakların altına, alnına, şakaklarına ya da göbek deliğine masaj yaparak uygulanabilir.